UNICEF BUSINESS BUDDIES

 

Ivoorkust heeft een enorm afval probleem. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Plastic Bricks is een project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen. 

 

26 MILJOEN  inwoners in Ivoorkust                    

13 MILJOEN  kinderen onder de 18 jaar in Ivoorkust                 

1,6 MILJOEN kinderen en jongeren gaan nog altijd niet naar school                                             

 

Plastic Bricks

De hoofdstad van Ivoorkust produceert elke dag 288.000 kilo plastic. Hiervan wordt slechts vijf procent verkocht voor recycling, vooral door vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan in Ivoorkust 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Het plasticrecycling programma Plastic Bricks biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust. 

UNICEF traint moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Bij onze recyclingfabriek wordt plastic afval bij de vrouwen opgekocht voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die we gebruiken voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Dankzij de bouw van zes klaslokalen kunnen 636 kinderen naar school, waarvan 292 meisjes in de basisschoolleeftijd. Zij gaan nu naar school in een veilige en stimulerende omgeving. 


We zijn trots te mogen mededelen dat we vanaf heden Unicef Business Buddy zijn geworden. Zo helpen we om kinderen in Ivoorkust onderwijs te bieden middels een speciaal project ‘Plastic Bricks’.

Door het steunen van het project ‘Plastic Bricks’ steunen we niet alleen het onderwijs in Ivoorkust, maar wordt er ook gewerkt aan een beter milieu. Hoofdstad Abidjan produceert elke dag 288.000 kilo plastic. UNICEF laat een deel hiervan recyclen tot plastic bouwstenen, waarmee schoollokalen worden gebouwd. Op dit moment gaan er 1,6 miljoen kinderen in Ivoorkust niet naar school.

‘De samenwerking is eigenlijk heel vanzelfsprekend,’ vertelt Rudy Haringhuizen. ‘Samen met Leo van der Maale ben ik in 2018 in Ivoorkust geweest om hier te kijken bij de cacaoplantages van de Belgische chocolade producenten. Het viel ons toen al op hoeveel afval er op straat lag en hoeveel kinderen er op straat leven. Door ons te verbinden, steunen we niet alleen het plastic probleem, maar ook de toekomst van deze kinderen. Welke voor onze cacao industrie ook weer heel erg belangrijk is.’

Onze bijdrage wordt vertaald in een certificaat waarin onze aantal gesponsorde bakstenen zijn vastgelegd. Met 10.000 bakstenen bouwt Unicef een geheel klaslokaal!

Met hulp van donoren in Nederland heeft UNICEF in Ivoorkust vanaf januari 2020 de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • De toegang tot onderwijs is vergroot door de bouw van zes klaslokalen.
  • 636 kinderen kunnen naar school door de bouw van zes klaslokalen.
  • Eén recyclingfabriek gebouwd in de hoofdstad Abidjan.
  • 130 ton afval gerecycled met de inzet van vrouwen. 

 

Hieronder een prachtige documentatie over dit mooie project in Ivoorkust.

Ook donor worden? 

Voor meer informatie over dit specifieke programma kunt u contact met ons opnemen met Joliene Heimgartner via 06 21 21 42 67 of
jheimgartner@unicef.nl